Daudzi nemaz nezina viltību, kāpēc vajag sālīt ūdeni, vārot olas

Mēs jums pastāstīsim, vai, vārot olas, nepieciešams sālīt ūdeni un ko tas dod.

Dažas saimnieces, liekot vārīt olas, obligāti pievieno pāris šķipsniņas sāls. Parasti tiek uzskatīts, ka tā būs vieglāk noņemt olu čaumalu. Izrādās, ka šim nolūkam garšviela nav nepieciešama. Mēs jums pastāstīsim, kāpēc patiesībā vajag sālīt ūdeni, vārot olas.

Kāpēc vārot olas jāliek sāls

Daudzi cilvēki domā, ka, sālot ūdeni, kurā tiks vārītas olas, tiks atvieglots to tīrīšanas process. Patiesībā garšviela tiek pievienota cita iemesla dēļ – ja ola vārīšanas laikā nejauši saplīst, sāls (1 tējkarote) novērsīs olbaltumvielu izplūšanu. Vārot olas, pievienojot ūdenim sāli, ir vēl vairākas priekšrocības.

Sadalīšanās novēršana: Ja ola plaisā, sāls palīdz samazināt olu satura izplūšanu no čaumalas, jo tas izraisa osmozi. Sāls ūdenī var palielināt vides blīvumu, tādējādi mazāk olu satura izplūst ārā.

Garšas uzlabošana ātrāka vārīšanās: Sāls pievienošana ūdenim var uzlabot olu garšu, jo tas ietekmē olas iekšējo struktūru un garšu. Tāpat sāls ūdenī var paaugstināt vārīšanās temperatūru, kas var nedaudz paātrināt vārīšanas procesu, lai gan tas nav nozīmīgs faktors.

Mīkstināšana: Ja vāri olas ilgāk, sāls var palīdzēt saglabāt olu struktūru un padarīt to mīkstāku, kas ir īpaši svarīgi, ja vēlaties mīksti vārītas olas. Kopumā sāls pievienošana ūdenim vārīšanas laikā var uzlabot olu vārīšanas procesu un rezultātu.

Kas jāpievieno ūdenim, vārot olas, lai tās labi nolobītos

Ir daži padomi, kā vārīt olas, lai tās būtu viegli mizojamas, piemēram, iepriekš izņemiet olas no ledusskapja, lai tās sasiltu līdz istabas temperatūrai. Sākotnēji olas ielieciet tikai aukstā ūdenī, un pēc tam, kad tās ir uzvārījušās, jāsamazina karstums un jāturpina vārīšana.

Pēc novārīšanas vārītas olas arī jāaplej ar aukstu ūdeni un jāļauj atdzist. Ieteicams vārīšanas procesā iebērt arī ½ tējkarotes sodas, lai vārītās olas labāk mizotos.

 

 

Leave a Comment